nedeľa 13. decembra 2015

Ryba menom Ian

Veľmi silný príbeh rybičky, ktorá vyskočila z 27 poschodia je konečne tu.



Výzor
Obálka ma nejak veľmi nezaujala (nemám veľmi v láske kreslené obálky).

Obsah (v češtine)
Co viděla zlatá rybka, když vyskočila z 27. patra... Někdy riskovat znamená jediný způsob, jak posunout svůj život dál.

Zlatá rybka jménem Ian bydlí ve svém akváriu na balkoně v 27. patře. Na rozdíl od jiných rybiček, které jsou se svým skleněným obydlím spokojené, touží Ian po dobrodružství. A jen co se naskytne příležitost, přeskočí balkonové zábradlí a letí. Padá dolů na ulici. Cestou míjí okna domu a nahlíží do života jeho obyvatel.

„Když strávíte celý život v akváriu, zemřete jako stará ryba bez zážitků."
Je tu pohledný postgraduální student, jeho přítelkyně, ale také jeho milenka. Stavební dělník chycený v pasti svého tajemství. Těhotná žena na lůžku, toužící po zmrzlině. Malý kluk Herman, jenž věří, že umí cestovat v čase. Každý z nich má před sebou rozhodnutí, které mu může změnit život. Dokonce i zlatá rybka Ian totiž ví, že kdo stráví celý život v akváriu, umře jako stará ryba, co nezažila jediné dobrodružství.

Ve zdech lidského akvária se skrývají příběhy lásky, nového života i smrti. A my všichni musíme čelit ošklivé pravdě o tom, čím jsme se nikdy nestali, a krásné pravdě o tom, čím se můžeme stát.

Osobná skúsenosť
Kniha má hlbšiu myšlienku ako je len život jednej rybky.

Počas tejto knihy – a samotného skoku rybky z 27. poschodia sa stretávame s osudom a životom množstvo rozličných ľudí, ktorí majú možnosť zmeniť svoj život. Každý sa na svoj život pozerá inak a každý svoj život spolu s jeho hodnotami taktiež vníma inak.

Veľmi sa mi páči tento príbeh najmä preto, že poznám množstvo ľudí (i napriek tomu, že to je v dnešnej dobe už raritou), ktorý sú rodičmi držaný na uzde, alebo im niečo bráni spraviť svoj vlastný krok ku šťastiu a zmeniť svoj osud – či už je to strach, nevedomosť alebo čokoľvek iné.

Títo ľudia sú ako ostatné rybičky, ktoré žijú celý život v akváriu a myslia si, aký majú skvelý život. Ich život je ale rovnaký, ako inej rybky. Nezažívajú dobrodružstvo a každý jeden deň ich života je rovnaký, ako ten predošlý. Rybička Ian sa však rozhodla inak. Chce svoj život chytiť do svojich rúk a napriek tomu, že si uvedomuje, že ju pri skoku z okna čaká len smrť, rozhodneže  sa vyskočiť. Nie preto, že by chcela spáchať sebevraždu, práve naopak. Uvedomuje si, ž nechce umrieť ako stará ryba, ktorá bude ľutovať čo všetko chcela spraviť a nespravila.

Mňa osobne tento príbeh naozaj chytil za srdce a ak máte v svojej blízkosti človeka, ktorý je ako tie staré rybičky, ktorý túži niečo spraviť, ale nikdy sa k tomu neodhodlá, ktorý je pod nadvládou iného človeka a bojí sa spraviť krok za svojim vlastným šťastí,... Určite mu dajte do ruky túto knihu. Ak by aj svoj život nezmenil, aspoň ho donúti zamyslieť sa nad ním.

Hodnotenie
Nakoľko poznám pár ľudí, ktorý sa chovajú ako iné ryby a túžm, aby sa stali rybičkou Ian (samozrejme obrazne povedané, nechcem, aby sa zabili či skočili z okna), kniha ma veľmi chytila za srdce. Preto je moje hodnotenie 10/10
Týmto by som veľmi pekne chcela poďakovať nakladateľstvu metafora.cz, ktoré mi knihu poskytlo ako recenzný výtlačok. V prípade, že vás kniha oslovila, nájdete ju TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára